buy levitra

Polls

What is most useful to you? You may select more than one answer.

View Results

Loading ... Loading ...

Arts & Letters Daily

QuickBooks

AAdjectives II

Adjectives

Notes

Definition

Adjectives describe or modify nouns. That is, adjectives add to the meaning of the nouns they modify. There are two kinds of adjectives: descriptive adjectives and limiting adjectives.

  • Descriptive Adjectives
    Descriptive adjectives give color and vividness to the persons, places, things, or ideas that they modify. They describe color, size, shape, thickness and quality.
  • Limiting Adjectives
    Limiting adjectives indicate number or quantity related to persons, places, things, or ideas. They describe how many, how much, which one, and whose.

Forms of Adjectives
The form of adjectives can change to show the degree to which a certain quality is present. There are three degrees of comparison: positive, comparative, and superlative. The positive form is the root word (e.g., large). The comparative degree shows a comparison between two things or people (e.g., larger). The superlative degree shows the greatest or least degree of the quality (e.g., largest)

Some adjectives form the comparative degree and superlative degree in different ways. They do not follow the pattern of regular adjectives. Some adjectives are not compared because the root or positive form expresses the quality completely.

Points to remember about Adjectives

  • An adjective is neither singular nor plural. A final ‘s’ is never added to an adjectives
  • Adjectives are usually positioned before the noun they modify.
    Example: An old and rotted tree lay on the ground. (‘old’ and ‘rotted’ are adjectives that modify the noun ‘tree’)
  • Adjectives may be placed after the noun they modify for emphasis.
    Example: A tree, old and rotted, lay on the ground. (‘old’ and ‘rotted’ come after the noun ‘tree’)
  • Adjectives may also be placed after linking verbs and are therefore called predicate adjectives.
    Example: Cookies are delicious. They smell good. (‘Delicious’ is an adjective that follows the verb ‘are’ and modifies the noun ‘cookies’. ‘Good’ is an adjective that follows the linking verb ‘smell’ and modifies the pronoun ‘they’)
  • Sometimes nouns may also be used as adjectives.
    Example: college credits (‘college’ is a noun used as an adjective to modify the noun ‘credits’)
    Example: summer clothes (‘summer’ is a noun used as an adjective to modify the noun ‘clothes’)
  • Possessive nouns may be used as adjectives.
    Example: John’s car (‘John’s’ is a proper noun used as a adjective to modify the noun ‘car’)
    Example: my sister’s coat (‘sister’s’ is a possessive noun used as an adjective to modify the noun ‘coat’)

Assignment tag 2

Write the adjectives in the left column and the nouns they modify in the right column.

1. Today’s temperature is exceptionally high for this time of year.

Adjectives Noun modified

2. The Red Hawk has a long tail and broad wings.

Adjectives Noun modified

3. Wild turkeys are the largest game birds native to the United States.

Adjectives Noun modified

4. A red-throated loon glides on the calm waters of a shallow pond.

Adjectives Noun modified

5. Canada Geese are the largest and best-known  geese in my country.

Adjectives Noun modified

6. The fastest hawk is the magnificent and graceful Peregrine Falcon.

Adjectives Noun modified

7. Knowledgeable bird watchers say that the Prairie Hawk is faster than the Peregrine Falcon.

Adjectives Noun modified

8. Jays are aggressive and noisy birds. They are even noisier than crows.

Adjectives Noun modified

9. Many species of birds are found in small towns and large cities.

Adjectives Noun modified

10.  Hummingbirds are tiny colorful birds with needle-like bills.

Adjectives Noun modified

11.  Some male hummingbirds have metallic green throats and gossamer wings.

Adjectives Noun modified

12.  Summer is a good season for bird watching but Fall is the best season.

Adjectives Noun modified

13.  Wrens are chunky birds with slender slightly curved bills and up-tilted tails.

Adjectives Noun modified

14.  House Wrens are found in bush country and wooded areas.

Adjectives Noun modified

15.  English Sparrows are larger than common House Wrens.

Adjectives Noun modified

16.  The Arctic Tern has a rounder head, shorter neck than the Common Tern.

Adjectives Noun modified

17.  Rare Northern Goshawks can be found in boreal forests.

Adjectives Noun modified

18.  A lanky Blue Heron stalks its prey through the shallow water.

Adjectives Noun modified

19. The female Pileated Woodpecker has a red crest.

Adjectives Noun modified

20. Male Pileated Woodpeckers have distinctive black wings, white chins, dark bills and red caps.

Adjectives Noun modified

Answer Key

Adjectives

1. Today’s temperature is exceptionally high for this time of year.

Answer: Adjective – Today’s             modifies – temperature

Adjective – high                   modifies – temperature

Adjective – this                      modifies – time

2. A Red Hawk has a long tail and broad wings.

Answer: Adjective – long                   modifies – tail

Adjective – broad                modifies – wings

3. Wild turkeys are the largest game birds native to the United States.

Answer: Adjective – Wild                   modifies – turkeys

Adjective – largest               modifies – birds

Adjective – game                                modifies – birds

4. A red-throated loon glides on the calm waters of a shallow pond.

Answer: Adjective – red-throated     modifies – loon

Adjective – calm                  modifies – waters

Adjective – shallow             modifies – pond

5. Canada Geese are the largest and best-known  geese in my country.

Answer: Adjective – largest               modifies – geese

Adjective – best-known      modifies – geese

6. The fastest hawk is the magnificent and graceful Peregrine Falcon.

Answer: Adjective – fastest               modifies – hawk

Adjective – magnificent     modifies – Peregrine Falcon

Adjective – graceful            modifies – Peregrine Falcon

7. Knowledgeable bird watchers say that the Prairie Hawk is faster than the Peregrine Falcon.

Answer: Adjective – Knowledgeable modifies – bird watchers

Adjective – faster                 modifies – Prairie Hawk

8. Jays are aggressive and noisy birds. They are even noisier than crows.

Answer: Adjective –aggressive        modifies – birds

Adjective –noisy                  modifies – birds

Adjective – noisier               modifies – they

9. Many species of birds are found in small towns and large cities.

Answer: Adjective – many                 modifies – species

Adjective – small                 modifies – towns

Adjective – large                  modifies – cities

10. Hummingbirds are tiny colorful birds with needle-like bills.

Answer: Adjective – tiny                     modifies – birds

Adjective – colorful                             modifies – birds

Adjective – needle-like                       noun modified – bills

11. Some male hummingbirds have metallic green throats and gossamer wings.

Answer: Adjective – some                 modifies – hummingbirds

Adjective – male                                  modifies – hummingbirds

Adjective – metallic green                                 modifies – throats

Adjective – gossamer                         modifies – wings

12. Summer is a good season for bird watching but Fall is the best season.

Answer: Adjective – good                  modifies – season

Adjective – best                                   modifies – season

13. Wrens are chunky birds with slender slightly curved bills and up-tilted tails.

Answer: Adjective – chunky              modifies – birds

Adjective – slender             modifies – bills

Adjective – curved               modifies – bills

Adjective – up-tilted            modifies – tails

14. House Wrens are found in bush country and wooded areas.

Answer: Adjective – bush                  modifies – country

Adjective – wooded            modifies – areas

15. English Sparrows are larger than common House Wrens.

Answer: Adjective – larger                                 modifies – English Sparrow

16. The Arctic Tern has a rounder head, shorter neck than the Common Tern.

Answer: Adjective – rounder             modifies – head

Adjective – shorter              modifies – neck

17. Rare Northern Goshawks can be found in boreal forests

Answer: Adjective – Rare                   modifies – Northern Goshawks

Adjective – boreal                               modifies – forests

18. A lanky Blue Heron stalks its prey through the shallow water.

Answer: Adjective – lanky                  modifies – Blue Heron

Adjective – shallow             modifies – water

19. The female Pileated Woodpecker has a red crest.

Adjective – female              modifies – Pileated Woodpecker

Adjective – red                     modifies – crest

20. Male Pileated Woodpeckers have distinctive black wings, white chins, dark bills and red caps

Answer: Adjective – Male                  modifies – Pileated Woodpeckers

Adjective – black                 modified – wings