buy levitra

Polls

What is most useful to you? You may select more than one answer.

View Results

Loading ... Loading ...

Arts & Letters Daily

QuickBooks

Pronouns: Case

Pronoun: Case

Notes

Case refers to the function that pronouns have in sentences. Pronouns can be:

  • subjective case – act as subject (I)
  • objective case – act as object (us)
  • possessive case – show possession (ours)

Assignment

List the pronouns under ‘Pronouns’. Identify the ‘Case’ by placing a check mark in the correct column.

1. I spent the winter at my father’s home.

Pronouns Subjective Objective Possessive

2. My picture is on her desk.

Pronouns Subjective Objective Possessive

3. Your mother has the same name as my mother.

Pronouns Subjective Objective Possessive

4. I found their cat in the park.

Pronouns Subjective Objective Possessive

5. He and his brothers are well known athletes.

Pronouns Subjective Objective Possessive

6. His old desk is now hers.

Pronouns Subjective Objective Possessive

7. Our boys will come with us.

Pronouns Subjective Objective Possessive

8. You and I should work together.

Pronouns Subjective Objective Possessive

9. He is the leader of their band.

Pronouns Subjective Objective Possessive

10.  It is your prize to win.

Pronouns Subjective Objective Possessive

11.  Fred is my younger brother.

Pronouns Subjective Objective Possessive

12.  Our children are important to us.

Pronouns Subjective Objective Possessive

13.  You work harder than he does.

Pronouns Subjective Objective Possessive

14.  My car is parked on the street. Where is yours?

Pronouns Subjective Objective Possessive

15.  We could slip through the fence.

Pronouns Subjective Objective Possessive

16.  She plays tennis with her friends.

Pronouns Subjective Objective Possessive

17.  I am older than my sister.

Pronouns Subjective Objective Possessive

18.  That house is ours.

Pronouns Subjective Objective Possessive

19.  I travel with him on business.

Pronouns Subjective Objective Possessive

20.  He is your sister’s best friend.

Pronouns Subjective Objective Possessive

Answer Key

Pronoun: Case

1. I spent the winter at my father’s home.

Answer: Pronoun- I             Case – subjective,

Pronoun- my        Case – Possessive

2. My picture is on her desk.

Answer: Pronoun- my         Case – Possessive

Pronoun- her        Case –Possessive

3. Your mother has the same name as my mother.

Answer: Pronoun- your      Case – Possessive

Pronoun- my        Case – Possessive

4. I found their cat in the park.

Answer: Pronoun- I             Case – subjective

Pronoun- their      Case – Possessive

5. He and his brothers are well known athletes.

Answer: Pronoun- he          Case – subjective

Pronoun- his         Case – Possessive

6. His old desk is now hers.

Answer: Pronoun- his         Case –Possessive

Pronoun- hers      Case –Possessive

7. Our boys will come with us.

Answer: Pronoun- our        Case – Possessive

Pronoun- us          Case –Objective

8. You and I should work together.

Answer: Pronoun- you        Case – subjective

Pronoun- I             Case – subjective

9. He is the leader of their band.

Answer: Pronoun- he          Case – subjective

Pronoun- their      Case – Possessive

10. It is your prize to win.

Answer: Pronoun- it            Case – subjective

Pronoun- your      Case – Possessive

11. Fred is my younger brother.

Answer: Pronoun- my         Case –Possessive

12. Our children are important to us.

Answer: Pronoun- our        Case – possessive

Pronoun- us          Case – Objective

13. You work harder than he does.

Answer: Pronoun- you        Case – subjective

Pronoun- he         Case – subjective

14. My car is parked on the street. Where is yours?

Answer: Pronoun- my         Case – Possessive

Pronoun- yours    Case –Possessive

15. We could slip through the fence.

Answer: Pronoun- we         Case – subjective

16. She plays tennis with her friends.

Answer: Pronoun- she        Case – subjective

Pronoun- her        Case – Possessive

17. I am older than my sister.

Answer: Pronoun- I             Case – subjective

Pronoun- my        Case – Possessive

18. That house is ours.

Answer: Pronoun- ours      Case – Possessive

19. I travel with him on business.

Answer: Pronoun- I             Case – subjective

Pronoun- him       Case – Objective

20. He is your sister’s best friend.

Answer: Pronoun- he          Case – subjective

Pronoun- your      Case – Possessive