buy levitra

Polls

What is most useful to you? You may select more than one answer.

View Results

Loading ... Loading ...

Arts & Letters Daily

QuickBooks

Pronouns: Gender

Pronoun: Gender

Notes

Gender refers to the classification of pronouns according to sex.

  • masculine refers to the male sex (he, his)
  • feminine refers to the female sex (she, her)
  • neuter refers to the absence of sex as in objects. (it, its)

Assignment

List the pronouns under ‘Pronouns’. Identify the ‘Gender’ by placing a check mark in the correct column.

1. I spent the winter at my father’s home.

Pronoun Male Female Male/Female Neuter

2. My picture is on her desk.

Pronoun Male Female Male/Female Neuter

3. Your mother has the same name as my mother.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

4. I found their cat in the park.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

5. He and his brothers are well known athletes.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

6. His old desk is now hers.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

7. Our boys will come with us.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

8. You and I should work together.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

9. He is the leader of their band.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

10.  It is your prize to win.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

11.  Fred is my younger brother.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

12.  Our children are important to us.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

13.  You work harder than he does.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

14.  My car is parked on the street. Where is yours?

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

15.  We could slip through the fence.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

16.  She plays tennis with her friends.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

17.  I am older than my sister.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

18.  That house is ours.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

19.  I travel with him on business.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

20.  He is your sister’s best friend.

Pronoun Singular Plural Singular/Plural Neuter

Answer Key

Pronoun: Gender

1. I spent the winter at my father’s home.

Answer: Pronoun – I                           male/female

Pronoun – my                      male/female

2. My picture is on her desk.

Answer; Pronoun – my                      male/female

Pronoun – her                      female

3. Your mother has the same name as my mother.

Answer: Pronoun – your                    male/female

Pronoun – my                      male/female

4. I found their cat in the park.

Answer: Pronoun – I                           male/female

Pronoun – their                    male/female

5. He and his brothers are well known athletes.

Answer: Pronoun – he                        male

Pronoun – his                       male

6. His old desk is now hers.

Answer: Pronoun – his                       male,

Pronoun – hers                    female

7. Our boys will come with us.

Answer: Pronoun – our                      male/female

Pronoun – us                        male/female

8. You and I should work together.

Answer: Pronoun – you                      male/female

Pronoun – I                           male/female

9. He is the leader of their band.

Answer: Pronoun – he                        male

Pronoun – their                    male/female

10. It is your prize to win.

Answer: Pronoun – it                          neuter

Pronoun – your                    male/female

11. Fred is my younger brother.

Answer: Pronoun – my                       male/female

12. Our children are important to us.

Answer: Pronoun – our                      male/female

Pronoun – us                        male/female

13. You work harder than he does.

Answer: Pronoun – you                      male, female

Pronoun – he                       male

14. My car is parked on the street. Where is yours?

Pronoun – my                      male/female

Pronoun – yours                  male/female

15. We could slip through the fence.

Answer: Pronoun – we                       male/female

16. She plays tennis with her friends.

Answer: Pronoun – she                      female

Pronoun – her                      female

17. I am older than my sister.

Answer: Pronoun – I                           male/female

Pronoun – my                      male/female

18. That house is ours.

Answer: Pronoun – ours                    male/female

19. I travel with him on business.

Answer: Pronoun – I                           male/female

Pronoun – him                     male

20. He is your sister’s best friend.

Answer: Pronoun – he                        male

Pronoun – your                    male/female