buy levitra

Polls

What is most useful to you? You may select more than one answer.

View Results

Loading ... Loading ...

Arts & Letters Daily

QuickBooks

Punctuation

  Dr. Otto
Imagine highways and city streets without traffic signals … no stop signs … no SLOW signs … no CURVE signs. Would it be safe to drive on those streets? Of course not! They are signals for drivers to make sure they drive safely … so that they get home, to their friends or to work safely.
Now, imagine reading a story where the writer did not use ‘reading signals’.
YouTube Tutorial – click on INTRODUCTION /OR/ APPLICATION
Text for Tutorial on APLLICATION  – click HERE
Notes – scroll down to Notes
Assignment – scroll down to Assignment
Answer Key – scroll down to Answer Key
Practice oral English – click HERE
ASK DR. OTTO – click HERE

Notes

Punctuation marks are signals from the writer to the reader. They help the reader to understand the text.

1. Period
The period is used to indicate the following:

  • Rule 1: The period indicates the end of a sentence that makes a statement or asks an indirect question.
    Examples: I will meet you in the library. (statement)
    I wonder if you could bring that article with you. (Indirect question or request)
  • Rule 2: The period indicates an abbreviation
    Example: Mr. R. Davidson, Dr. Jones, 10 A.M., U.S.A.

2. Question Mark

  • Rule 3: The question mark indicates the end of a direct question
    Example: When will you arrive?

3. Exclamation Mark
The exclamation mark is used to indicate the following:

  • Rule 4: the end of a sentence that expresses surprise or shock.
    Example: I have never seen anything like that before!
  • Rule 5: to indicate a loud sound.

Example: Bang!  Pow!

4. Comma
The comma is used to indicate the following:

  • Rule 6: A comma is used to set off items in a series but not before a series.
    Example: I need scissors, glue, paper and markers for my project.
  • Rule 7: A comma is used to show a pause in a long sentence.
    Example: I was ready to write my report, but I did not have access to a computer.
  • Rule 8: A comma is used when additional information is added into a sentence.
    Example: The woman, who I waved to, is my neighbour.

5. Apostrophe

  • Rule 9: An ‘s is used with most singular nouns to show possession.

Example: Mary’s coat is in the closet.

The cat’s paw was covered with blood.

  • Rule 10: An apostrophe is used to indicate that letters have been omitted.
    Example: don’t (do not), I’ll (I will) what’s (what is)

 

Assignment

 

Enter the correct punctuation marks.

1. Please put your clothes away

2. Do you need a ride to school

3. Today will be sunny and warm

4. That was a spectacular light show

5.  Most people enjoy taking a holiday

6.  Has the newspaper come yet

7.  Dr Smith will see you now.

8.   Johns car is in the garage.

9.   Wow What a beautiful sports car.

10. Have you seen my jacket

11. If you can pick me up I will come to the meeting.

12. I don’t believe that

13. Janet went shopping for milk bread and fruit.

14. Who will be staying for lunch today

15. Walk, dont run in the hallway.

16.  The neighbour who lives next door came over to help.

17.  Can you help me with my homework

18.  You should try harder to get a good mark

19.  June arrived at school at 10 A M this morning.

20.   Why is that music so loud

Answer Key

Punctuation

1. Please put your clothes away__

Answer – period

2. Do you need a ride to school__

Answer – question mark

3. Today will be sunny and warm__

Answer – period

4. That was a spectacular light show__

Answer – Exclamation mark

5.  Most people enjoy taking a holiday__

Answer – period

6.  Has the newspaper come yet__

Answer – question mark

7.  Dr__ Smith will see you now.

Answer – period

8.   John__s car is in the garage.

Answer – Apostrophe

9.   Wow__ What a beautiful sports car__

Answer – Exclamation mark

10. Have you seen my jacket__

Answer – question mark

11. If you can pick me up__ I will come to the meeting.

Answer – comma

12. I don’t believe that__

Answer – exclamation mark

13. Janet went shopping for milk __ bread and fruit.

Answer – comma

14. Who will be staying for lunch today__

Answer – question mark

15. Walk, don__t run in the hallway.

Answer – Apostrophe;

16.  The neighbour__ who lives next door__ came over to help.

Answer – comma; comma

17.  Can you help me with my homework__

Answer – question mark

18. You should try harder to get a good mark__

Answer – period

19. June arrived at school at 10 A__M__ this morning.

Answer – period; period

20.   Why is that music so loud__

Answer – question mark